Gyakran ismételt kérdések

Általános
Mi az a SMARTBooks?
A SMARTBooks a Smart Express Technologies Kft. által fejlesztett webes, felhőalapú, havidíjas fizetési konstrukcióban elérhető ügyviteli és könyvelési rendszer. A Smart Express Technologies Kft. a Smartfront Kft. leányvállalata. A Smartfront sok éves ERP bevezetési tapasztalata alapján hoztunk létre egy könnyen és alacsony áron elérhető szoftvercsaládot.
Kik használhatják a rendszert?
A rendszert bárki használhatja egy előzetes regisztráció elvégzését követően. A SMARTBooks Könyvelés csomagot könyvelőknek, könyvelőirodáknak ajánljuk, míg a SMARTBooks Business-t kisebb vállalkozások ügyviteli folyamatainak (értékesítési folyamat kezelése az ajánlatadástól a számlázásig, készlet- és raktárkezelési megoldások) kezelésére javasoljuk.
Regisztráció, bejelentkezés
Hogyan tudom kipróbálni a szolgáltatást?
Regisztrálj a www.smartbooks.hu weboldalon, majd az e-mail címed megerősítése után válaszd ki a Neked legmegfelelőbb csomagunkat. A 30 napos, ingyenes próbaidőszak alatt a választott csomag teljes funkcionalitását elérheted.
Hogyan tudok regisztrálni?
A www.smartbooks.hu weboldalon tudsz regisztrálni az e-mail címed és egy választott jelszó megadásával. Az e-mail címed megerősítését követően a céged alapadatainak megadása is szükséges. A regisztráció ingyenes, nem jár fizetési kötelezettséggel.
Hogyan tudom módosítani a jelszavam?
A Profil oldalon, a Fiókbeállítások menüpontban van lehetőséged megváltoztatni a jelszavadat.
Elfelejtettem a jelszavam. Mi a teendő?
A www.smartbooks.hu weboldal bejelentkezési felületén, a Bejelentkezés gomb alatt találsz egy Elfelejtett jelszó gombot. Erre kattintva meg kell adnod a regisztráció során megadott e-mail címedet, amire a rendszer jelszóemlékeztető e-mailt küld.
Hányan használhatják a rendszert?
Céged fiókjához a regisztrációt követően bármennyi munkatársadat meghívhatod felhasználóként, nincs erre vonatkozó korlátozás a rendszerben.
Van-e bármilyen korlátozás a rendszerben?
A rendszerben korlátlan számú felhasználó, korlátlan számú bizonylatot kezelhet egy előfizetéssel.
A SMARTBooks Könyvelés esetén bizonyos csomagokban korlátoztuk a könyvelt cégek számát, illetve típusát, de természetesen létrehoztunk egy Korlátlan csomagot is. Erről bővebb információt a http://smartbooks.hu/portal/public/accountantProduct#pricing oldalon találsz. A SMARTBooks Business csomagjainknál, a SMARTBooks Business Mediumhoz viszonyítva a SMARTBooks Business Pro kibővített funkcionalitással rendelkezik. Mindkét csomag mellé opcionálisan választhatsz Önkönyvelés kiegészítő funkciót is, amellyel az ügyviteli folyamataid mellett céged könyvelését is a SMARTBooksban vezetheted.
Előfizetés, szolgáltatáscsomagok és árak
Van-e próbaidőszak, és mi történik, ha az lejár?
Igen, a regisztrációt követően elindul egy díjmentes, 30 napos próbaidőszak. A próbaidőszak alatt, és lejárta után is előfizethetsz a szolgáltatásra. Előfizetést követően tovább dolgozhatsz a már rögzített adatokkal. Ha valamiért mégis úgy döntenél, hogy nem fizetsz elő, a szolgáltatás elérhetősége a próbaidőszak lejártával korlátozásra kerül, majd további 30 nap múlva automatikusan megszűnik.
Milyen csomagok érhetők el?
Könyvelőknek három csomagot kínálunk, vállalkozásoknak pedig kettőt, amelyekhez választható önkönyvelés kiegészítő funkció is. A részletes csomagok és árak ezeken az oldalakon érhetők el: Könyvelőknek
Vállalkozásoknak
Mi a különbség a SMARTBooks Könyvelés és a SMARTBooks Business csomag között?
SMARTBooks Könyvelés csomag:
- több munkakörnyezet is nyitható, minden könyvelt cégnek külön munkakörnyezetet biztosít
- a regisztráció során a „Magamat könyvelem” funkció kiválasztásával az előfizető cég saját maga számára is létrehozhat egy munkakörnyezetet, amelyben a saját pénzügyi folyamatait és könyvelését vezetheti
- könyvelői funkciókat tartalmaz, amelyekkel rögzíthetők és feldolgozhatók a könyvelt cégek bizonylatai
- 65-ös és A60-as bevallások készítésére, 65M lapok automatikus kitöltésére és beszámoló összeállítására alkalmas

SMARTBooks Business csomag:
- egy munkakörnyezete van (az előfizető cég munkakörnyezete)
- könyvelői funkciók opcionálisan vásárolhatók hozzá kiegészítő funkcióként
- integrált számlázó programmal rendelkezik
- alkalmas gépi (automatikus sorszámozású) vevő számlák és pénztárbizonylatok készítésére
- vállalkozások ügyviteli folyamatainak kezelésére alkalmas az ajánlatadástól a számlázásig
- készlet- és raktárkezelési megoldásokat tartalmaz
Mi a különbség az egyes könyvelői csomagok között?
A legkisebb könyvelési csomagban (Integrált csomag) csak Számlázz.hu #profi vagy SMARTBooks Business előfizetéssel rendelkező cégeket könyvelhetsz. A Vegyes csomagban lehetőséged nyílik 20 további, Számlázz.hu #profi vagy SMARTBooks Business csomaggal nem rendelkező céget könyvelni. A Korlátlan csomagban - a nevének megfelelően - semmiféle korlátozás nincsen.
Hogyan és milyen feltételekkel tudok csomagot váltani?
A Profil oldalon, az Előfizetéseim kezelése menüpontban találod a Csomagváltás gombot. Erre kattintva megjelennek azok a lehetőségek, amelyekre a csomagváltást elvégezheted. A megfelelő opció kiválasztása után a felugró ablakban véglegesítheted a választásodat.

Havi előfizetés esetén:
- ha magasabb csomagra szeretnél váltani, akkor a következő hónapot előre szükséges fizetned, viszont a következő terhelés csak az azt követő hónapban, a fordulónapon lesz esedékes
- ha alacsonyabb csomagra szeretnél váltani, akkor a tárgyhóban a különbözet visszatérítésére nincsen mód (a csomag módosítása azonnal megtörténik), viszont a következő fordulónapon már az alacsonyabb összeg kerül terhelésre

Éves előfizetés esetén:
- ha magasabb csomagra szeretnél váltani, akkor az előfizetés a váltás időpontjától számítva újabb egy évre meghosszabbításra kerül, és csak a különbözetet szükséges megfizetned (az alacsonyabb csomagból még hátra lévő, de már megfizetett hónapok jóváírásra kerülnek a magasabb csomagból)
- alacsonyabb csomagra történő váltásra éves előfizetés esetében nincs lehetőség

Havi előfizetésről éves előfizetésre váltás esetén:
- az éves díjat előre szükséges megfizetned, és az éves előfizetés az aktuális hónap fordulónapjától számított 1 évig lesz érvényes
Hogyan tudom lemondani a szolgáltatást?
A Profil oldalon, az Előfizetéseim kezelése menüpontban találod az Előfizetés lemondása gombot. Erre kattintva, a felugró ablakban erősítheted meg lemondási szándékodat.
Hány cég használhatja a rendszert?
Egy regisztráció mindig egy cégre (könyvelőirodára vagy vállalkozásra) szól.
Hány felhasználó használhatja az előfizetésemet?
Cégen belül nincsen korlátozás a felhasználók számára vonatkozóan, bármennyi kollégának adhatsz hozzáférést a rendszerhez.
Meddig érhetők el az archív adatok?
Ha nem szeretnéd a továbbiakban igénybe venni a SMARTBooks szolgáltatást, a már kifizetett időszak lejártát követően 180 nap áll a rendelkezésedre, hogy a rögzített adatokat és bizonylatokat a rendszerből lementsd. Természetesen ezalatt a 180 nap alatt bármikor dönthetsz úgy, hogy megújítod az előfizetésedet. A 180. napot követően már nem fogsz tudni belépni a rendszerbe.
Funkcionalitás
Milyen funkciókat kínál a rendszer?
A SMARTBooks rendszerben a könyvelési és ügyviteli folyamatokat a legtöbb esetben automatikus adatrögzítések, online kapcsolatok , vagy importálási lehetőségek segítik.
A teljes funkciólista itt érhető el , amely tartalmazza a
SMARTBooks Könyvelés és a Számlázz.hu #profi csomagban, valamint a
SMARTBooks Business csomagban elérhető funkciók részletes listáját.

A SMARTBooks rendszer súgója itt érhető el.
Hogyan működik az évnyitás a SMARTBooks rendszerben, ha még nincsen rögzítve előző évi adat?
Az évnyitáshoz szükséges partneradatokat, nyitott vevő és szállító számlákat és nyitó főkönyvi adatokat egyszerűen, Excel fájlból importálhatod, ezzel jelentősen meggyorsítva a nyitó adatok nyilvántartásba vételét. Akár több száz számlát egy kattintással rögzíthetsz a SMARTBooks rendszerben.
A nyitás lépései.
Mintafájlok
Hogyan tudom átmásolni a számlatükröt a következő évre?
A SMARTBooks rendszerben egy kattintással átmásolhatod a számlatükröt a következő évre, így zavartalanul folytathatod a könyvelést. Ehhez nem kell mást tenned, mint a Pénzügy > Pénzügyi alapadatok menüpontban kijelölni az üzleti évet és rákattintani az Adatok másolása gombra, mellyel létrejön a számlatükör.
A másolást követően az előző évi és a tárgyévi főkönyvi számlák egymástól függetlenül kezelhetők a számlatükör-nyilvántartásban, igény szerint akár eltérő főkönyvi alábontásokkal vagy elnevezésekkel is.
Tudok-e forinttól eltérő devizában könyvelni?
A SMARTBooks Könyvelés csak a forintban történő könyvvezetést biztosítja, melynek keretében a devizás bizonylatok rögzítésekor a program automatikusan számolja a forintösszeget, valamint vevő/szállító számla kiegyenlítésekor automatikusan számolja az árfolyam-különbözetet.
Átvehetők-e a vevő számlák a SMARTBooks rendszerbe, ha nem a SMARTBooks Business, vagy a Számlázz.hu rendszerében számlázok?
Igen, gombnyomásra átvehetők a vevő számlák bármely számlázó rendszerben készített feladásból, mivel minden számlázó szoftvernek rendelkeznie kell egy ún. „Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” menüponttal, ahol a kiállított számlákról XML feladás készíthető. Ezt az XML-t tudod importálni a SMARTBooks rendszerbe (PÉNZÜGY / NAV XML számlaimport menüpontnál), így a számla adatok (partner, összeg, dátum, stb.) átvételre kerülnek. Az importálást követően a számlákat ellenőrizned és szükség esetén kontíroznod kell, mivel a kontírozás adatok nem állnak rendelkezésre az XML fájl-ban.

Tipp!
Az XML-ből történő adatimportálás helyett használd a SMARTBooks Business rendszerét a számlázáshoz, így a termékek előkontírozásának köszönhetően a számlák a kiállítást (lezárást) követően azonnal, teljes körűen könyvelésre is kerülnek.
Egyszeres könyvviteli nyilvántartást lehet kezelni a rendszerben?
A SMARTBooks Könyvelés a kettős könyvviteli előírások szerinti nyilvántartást kezeli. Egyszeres könyvvezetést nem támogat a program.
Hogyan működik a Dokumentumfeltöltő?
A Dokumentumok/Dokumentumok feltöltése menüpontban lehetőséged van bizonylatokat, egyéb dokumentumokat feltölteni a rendszerbe, amely nagymértékben megkönnyíti a könyvelő és a vállalkozás közti együttműködést.

A feltöltési folyamat során minden dokumentumhoz hozzárendelheted annak típusát (vevő számla, szállító számla, pénztárbizonylat, bankbizonylat, vegyes bizonylat, egyéb). Ezen funkció használatával, a dokumentumok folyamatos feltöltése esetén a könyvelő naprakészen minden szükséges információhoz és a számlaképekhez is hozzájut a SMARTBooks fiókjában, a könyvelt cége munkakörnyezetében.

A feltöltés folyamata

A Tallózás gombra kattintva jelöld ki azokat a dokumentumokat, amelyeket szeretnél feltölteni. Egy feltöltési folyamat során egy bizonylattípus választható ki, ezért célszerű csoportosítani a feltöltendő bizonylatokat és az azonos típusúakat egy csomagban feltölteni a rendszerbe.

Ha kiválasztottad a szükséges fájlokat és beállítottad a feltöltendő bizonylatcsomag típusát, akkor kattints a Feltöltés gombra. Ezt követően a listanézeten megjelennek a feltöltött bizonylatok.

A feltöltött dokumentumok feldolgozása

A könyvelő automatikus értesítést kap, ha az ügyfele munkakörnyezetében új dokumentum került feltöltésre.

Az Előnézet gombra kattintva megtekintheted a bizonylat számlaképét, illetve egyéb fájltípus esetén letöltheted a fájlt.

A bizonylatok feldolgozásának leggyorsabb és legegyszerűbb módja, ha a listanézeten duplán kattintasz egy választott bizonylat sorára, vagy bepipáljod a jelölőnégyzetet a számla sorában, majd az Új bizonylat gombra kattintasz. Ekkor megnyílik a bizonylat típusának megfelelő rögzítőképernyő és, ha rendelkezésre áll, a számlakép is. A rögzítőképernyőn megadhatod a bizonylat adatait, és már könyvelhető is. A könyvelt bizonylat dokumentuma Új státuszból Feldolgozott státuszba kerül.

Bizonylathoz rendelés funkció

A Bizonylathoz rendelés gombbal a rendszerben már rögzített bizonylatokhoz csatolhatod a feltöltött dokumentumokat. Például: ha NAV XML fájból kerültek könyvelésre a vevő számlák, ezzel a funkcióval hozzárendelheted a számlaképeket is. Jelöld ki a csatolni kívánt dokumentumot, majd kattints a Bizonylathoz rendelés gombra. A felugró ablakban kiválaszthatod, melyik bizonylathoz szeretnéd mellékelni. A bizonylathoz rendelt dokumentumok státusza újról feldolgozottra változik.

Feltöltött dokumentumok elutasítása vagy törlése

Ha olyan dokumentum kerül feltöltésre, amelynek hibás a tartalma, vagy egyéb okból nem dolgozható fel, a dokumentum kijelölése után, az Elutasítás gombra kattintva átállíthatod a státuszát Újról Elutasítottra.

A Törlés gombot abban az esetben célszerű használni, ha például egy dokumentum duplán kerül feltöltésre, és az egyiket törölni szeretnéd a rendszerből.
Kapcsolat a SMARTBooks Business és a SMARTBooks Könyvelés között
Hogyan tudom összekapcsolni a SMARTBooks Business és a SMARTBooks Könyvelés fiókot?
SMARTBooks Businessből indított összekapcsolás

A Profil oldalon a Könyvelő csatlakoztatása gombra kattintva csak a könyvelő cég nevét kell megadnod a könyvelői kapcsolat létrehozásához. Ha a könyvelőd még nem használja a SMARTBooks rendszerét, a meghíváshoz az e-mail címét is szükséges megadnod, ahová kiküldhetjük neki a meghívót. Ebben az esetben az e-mail címre vonatkozóan érdemes egyeztetni a könyvelőddel a meghívó kiküldése előtt, mert a meghívóhoz megadott e-mail cím a meghívás elfogadását és a könyvelő cég regisztrációját követően automatikusan könyvelő fiókgazda e-mail címmé válik, amely utólagosan nem módosítható.

A könyvelő hozzáférését bármikor meg tudod szüntetni a Könyvelői kapcsolat megszüntetése gombra kattintva.

SMARTBooks Könyvelésből indított összekapcsolás

Ha az ügyfeled már SMARTBooks felhasználó:
az Adminisztráció/Könyvelt cégek adminisztrálása menüpontban, a Cég csatlakoztatása gomb megnyomását követően, a könyvelői kapcsolat létrehozásához csak az ügyfeled cégének nevét kell megadnod.

Ha az ügyfeled még nem használja a SMARTBooks rendszerét:
jelöld ki az Adminisztráció/Könyvelt cégek adminisztrálása menüpontban a már meglévő munkakörnyezetét, majd kattints a Meghívás SMARTBooks Businessbe gombra. A felugró ablakban add meg ügyfeled e-mail címét, amellyel meghívhatod őt a rendszerbe. Az e-mail címre vonatkozóan érdemes egyeztetni a meghívó kiküldése előtt, mert az itt megadott e-mail cím a meghívás elfogadását és a vállalkozás SMARTBooks Business fiókra történő regisztrációját követően automatikusan fiókgazda e-mail címmé válik, amely utólagosan nem módosítható. (Amennyiben még nem hoztál létre a fiókodban az ügyfeled számára munkakörnyezetet, úgy hozd létre azt a Cég csatlakoztatása gombra kattintva, majd folytasd a folyamatot a fent már említett lépésekkel.)

A Törlés gombra kattintva bármikor törölheted könyvelő fiókodból ügyfeled munkakörnyezetét, amely a könyvelői kapcsolat megszüntetését jelenti (ügyfeled számára a SMARTBooks Business fiók továbbra is elérhető marad).
Kapcsolat a Számlázz.hu-val
Hogyan működik a Számlázz.hu kapcsolat?
A SMARTBooks és Számlázz.hu fiókjaid összekapcsolását követően Számlázz.hu rendszerben létrehozott vevő és szállító számlák, valamint a számlák partner adatai automatikusan megjelennek a SMARTBooks rendszerben, a megadott kontírozás adatokkal. A szinkronizáció 3 percenként történik.
Hogyan tudom a Számlázz.hu könyvelői fiókomat (könyvelői hozzáférést) összekapcsolni a SMARTBooks rendszerrel?
Amennyiben még nincs összekapcsolva a SMARTBooks rendszered a Számlázz.hu fiókoddal, több helyről is kezdeményezheted azt.
A) Automatikus csatlakozással a SMARTBooks weboldal profil felületről
B) Automatikus csatlakozással a SMARTBooks rendszer könyvelt cégek menüpontjában

A) Automatikus csatlakoztatás - SMARTBooks weboldal profil oldalon
A SMARTBooks fiókba történő belépés után a Profil oldalon találod az Összekötöm a Számlázz.hu-val gombot (könyvelt cégek felett).
Erre a gombra kattintva, majd a Számlázz.hu fiókodba belépve hozzáférést engedélyezel a Számlázz.hu fiókodban kezelt cégekhez.
Ezt követően a Profil oldalon megjelenő cégeknek a Könyvelném gombbal hozhatsz létre munkaterületet a SMARTBooks rendszerben.

B) Automatikus csatlakoztatás - SMARTBooks-ban
A SMARTBooks-ban a profil ikonra kattintás után megjelenő Könyvelt cégek menüpontban elérhető a Cég csatlakoztatása (Számlázz.hu) gomb, mellyel a Számlázz.hu fiókodba belépve hozzáférést engedélyezel a Számlázz.hu fiókodban kezelt cégekhez. Ezt követően a rendszer automatikusan megjeleníti azon cégek listáját, melyeket a Számlázz.hu-ban kezelsz.
Az itt megjelenő cégeknek új munkaterületet hozhatsz létre a SMARTBooks rendszerben a Kiválasztott cég hozzáadása gombbal.
Hogyan tudok Számlázz.hu-t használó céget csatlakoztatni a SMARTBooks rendszerhez?
Igény szerint több irányból is elérhető a cég csatlakoztatása a két rendszer között:
A) Automatikus csatlakozással a SMARTBooks weboldal profil felületről
B) Automatikus csatlakozással a SMARTBooks rendszer könyvelt cégek menüpontjában
C) Manuális csatlakoztatással a SMARTBooks rendszer és a Számlázz.hu között

A) Automatikus csatlakoztatás - SMARTBooks weboldal profil felületen
A SMARTBooks fiókba történő belépés után a Profil oldalon megjelennek azok a cégek is, amelyek rendelkezel könyvelői hozzáféréssel a Számlázz.hu fiókodban, de még nincsenek a SMARTBooks rendszerben regisztrálva. A Könyvelném gombra kattintva elkészül a SMARTBooks-ban a cég munkaterülete és automatikusan összekapcsolásra kerül a Számlázz.hu fiókkal.

B) Automatikus csatlakoztatás - SMARTBooks rendszerben
A SMARTBooks-ban a profil ikonra kattintás után megjelenő Könyvelt cégek menüpontban elérhető a Cég csatlakoztatása (Számlázz.hu) gomb.
A rendszer automatikusan megjeleníti azon cégek listáját, melyekhez a Számlázz.hu-ban könyvelői hozzáféréssel rendelkezel.
Számukra új munkaterületet a SMARTBooks rendszerben a Kiválasztott cég hozzáadása gombbal hozhatsz létre.

C) Manuális csatlakoztatás - SMARTBooks rendszerben
1. A SMARTBooks-ban a profil ikonra kattintás után megjelenő Könyvelt cégek menüpontban kattints duplán a cégre.
2. A Számlázz.hu kulcs (KSZI) mezőben található azonosítót másold a vágólapra.
3. A Számlázz.hu rendszer Beállítások / Fiók beállításai / Könyvelői adatkapcsolatok menüpontja alatt a Fogadó rendszerként a SMARTBooks-ot választva az Azonosító kulcs mezőbe másold be az azonosítót és állítsd be az Adatküldés kezdete dátumot. A beállítás mentése után létrejön a két rendszer közötti kapcsolat.
Milyen adatok érkeznek a Számlázz.hu fiókból?
A Számlázz.hu rendszerben létrehozott vevői számlák és a hozzájuk tartozó számlaképek.
A Számlázz.hu felhasználók között létrejött szállítói számlák és a hozzájuk tartozó számlaképek.
A számlák partner, dátum, deviza, tételadatai, vevő számlák esetén a Számlázz.hu-ban beállított kontírozással rögzítve.
Kapcsolat bérszámfejtő programokkal
Összekapcsolható-e a SMARTBooks más, bérszámfejtő programokkal?
A SMARTBooks alkalmazásban jelenleg nincsen bérszámfejtés funkció, de természetesen felkészítettük a rendszert arra, hogy könnyen és gyorsan be tudd olvasni a bérprogramok által készített könyvelési feladást.
Az RLB60 és a Kulcs-Bér által generált fájlok átalakítás nélkül beolvashatók.
Bármilyen más egyéb szoftverből excel file-ból olvashatók be az adatok a vegyes bizonylat importálás funkcióval.
Technikai kérdések
Mire van szükség a rendszer használatához?
A rendszer használatához mindössze egy internetkapcsolattal rendelkező számítógépre van szükséged. A SMARTBooks rendszer eléréséhez egy webböngésző (ajánlott: Chrome) segítségével csak be kell jelentkezned a www.smartbooks.hu weboldalon és máris használhatod a rendszert. Semmit sem kell telepítened, a SMARTBooks bármikor, bárhonnan elérhető.
Internetkapcsolat nélkül is tudom-e használni a rendszert?
Sajnos nem. A SMARTBooks egy internetes rendszer, offline (kapcsolat nélküli módban) nem elérhető.
Mobiltelefonon is működik-e a rendszer?
Mobilkészülékkel is be tudsz lépni a SMARTBooks-ba, de a felhasználói felületek nagyobb képernyőre vannak optimalizálva, így inkább laptop vagy asztali számítógép használatát javasoljuk. Természetesen folyamatosan dolgozunk azon, hogy bizonyos funkciók akár telefonon keresztül is elérhetők legyenek.
Hol tárolja a SMARTBooks az adataimat, biztonságban vannak-e?
A SMARTBooks az IT felhőszolgáltatójának szerverén, Magyarországon tárolja az adatokat. Az adatokról minden nap biztonsági mentés készül. Természetesen létezik egy tartalék adatközpont arra az esetre, ha az elsődleges központban valami komoly probléma keletkezne. További részleteket az adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz, amit az oldal alján lévő linken érsz el.
Elérhető-e a SMARTBooks rendszer angol vagy más idegen nyelven?
Jelenleg csak magyarul érhető el a felület, azonban bizonylatok, számlák nyelve lehet angol vagy más idegen nyelv is.
Fizetéssel kapcsolatos információk
Hogyan tudok előfizetni, milyen adatokat kell ehhez megadni?
A próbaidőszak alatt, vagy az azt követő 30 napon belül bármikor lehetőséged van előfizetni a szolgáltatásra, a Profil oldalon az Előfizetéseim kezelése menüpontban. Mindössze a bankkártyád számára, lejárati idejére, illetve a kártya hátoldalán található ellenőrző kódra van szükséged.
Csak bankkártyával lehet fizetni?
Alapvetően igen. Ha erre valami miatt nincs lehetőséged, kérjük keresd ügyfélszolgálatunkat!
Biztonságban vannak-e a kártyaadataim?
A SMARTBooks pénzügyi szolgáltatója a SimplePay (by OTP Mobil) fizetési szolgáltató. Minden fizetéskor átirányításra kerülsz a SimplePay oldalára, így a kártyaadatokat csak és kizárólag a fizetési szolgáltató kapja meg, azokat a SMARTBooks nem ismeri és nem tárolja.
Lejárt a bankkártyám, mi a teendő?
A Profil oldalon az Előfizetéseim kezelése menüpontban egy új fizetési tranzakciót kell kezdeményezned, ahol megadhatod az új kártyaadatokat.
Nem sikerült a kártyámról levonni az előfizetési díjat, mit csináljak?
A SMARTBooks-tól - és esetleg a számlavezető bankodtól is - kapsz értesítést, ha a terhelés sikertelen. Semmi gond, másnap újra megpróbáljuk a terhelést. Amennyiben 30 napon keresztül nem sikerül a terhelés (pl. letiltott kártya vagy fedezethiány miatt), akkor a rendszer bizonyos funkcióit korlátozzuk. Ezt elkerülendő, kérjük, a Adminisztráció/Számláim menüpontban adj meg egy olyan kártyaszámot, ahonnan a havidíj kifizethető.
Milyen időszakonként terhelik meg a kártyámat?
Ha havidíjas csomagot választottál, akkor minden hónapban a fordulónapon terheljük meg a kártyádat. Éves előfizetés esetén mindig kapsz egy értesítést, hogy esedékes a következő éves díj, amihez Neked kell a fizetési tranzakciót kezdeményezni.
Mikor kapok számlát az előfizetési díjról?
Ha a fizetés sikeres volt, rendszerünk automatikusan, néhány percen belül kiállítja a számlát a regisztráció során megadott cégnévre és kiküldi a megadott e-mail címre.
Számlázás / NAV online számla
Be kell-e jelentenem a NAV felé a számlázórendszeremet?
Nem.

(A SZAMLAZO elnevezésű nyomtatványon teljesítendő adatszolgáltatást előíró 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet 11.§ és 13.§-t 2021. január 4-től hatályon kívül helyezte a 17/2020. (XII. 30.) PM rendelet 3. §-a.)
A rendszer automatikusan küldi-e a NAV Online Számla rendszer felé a kimenő számlákat?
Igen, a jogszabályban meghatározott, belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számlák esetében.
Fontos, hogy az adatszolgáltatás teljesítés érdekében a SMARTBooks fiókodat össze kell kapcsolnod a NAV online számla rendszerével, ezért a regisztrált technikai felhasználói adatokat (technikai felhasználó neve, jelszava és az ehhez tartozó kulcsok) be kell másolnod a SMARTBooks rendszer cégadat-nyilvántartásában található NAV online számla adatokhoz. Ugyanezen kapcsolat segítségével lekérhetők a NAV rendszeréből a cég részére kiállított szállító számlák is, a NAV online szállító számla adatfogadás kezdő dátum mezőben kiválasztott naptól kezdődően.